Diner zaterdag 3 september 2022
Hoi team,
Ik zou vanavond voor jullie koken, maar ik ben dit jaar een dagje naar Zantvoort om Max V aan te moedigen de strijd tegen Ferrari en Mercedes niet op te geven. Dus koken voor jullie gaat niet lukken, maar ik hoop dat ik jullie handjes wederom mag lenen om het eten klaar te maken. Dan zal ik opschrijven hoe ik het in mijn hoofd heb.
Ik wil het volgende voorstellen. We gaan er met zijn allen ongeveer 1,5 uur tegenaan en dan lekker eten en uitbuiken etc. Niemand zit op zijn billen niets te doen tot we klaar zijn. Alleen samen halen we de deadline. Boodschappen zijn op maat gehaald. Probeer het zo te plannen dat iedereen op min of meer hetzelfde moment klaar is en dan aan tafel. Alle recepten zijn voor 20 personen. We koken dit jaar op de gasstelletjes en gebruiken de oven in de keuken. Blijf bij elkaar, zo houd je overzicht.
De taken voor de komende 1,5 uur:
– Tafel dekken
– Salade gegrilde groenten V
– Tzazsiki V
– Flatbread Gyros V
– Couscous salade V
– Mascarpone trifle V
Tafels dekken
Zorg dat iedereen aan tafel kan zitten bordje, bestek. een losse tafel als buffet, zodat iederen kan opscheppen om alles te kunnen proeven.
Salade gegrilde groenten
tijd 45 minuten
benodigdheden:
– Koekenpan
– 4 Aubergine
– 4 Courgette
– 2 Paprika geel
– 2 Paprika rood
– handje Pijnboompitjes
– Origano
– 2 pakjes Feta
Snijd de aubergine en courgette in plakken, ongeveer 1 cm dik.
Gooi de plakjes in een flinke kom en vul deze met water tot de plakjes net onder staan en een 2 eetlepels zout. 15 minuten laten staan. af en toe even omroeren.
Snijd de paprika’s in repen.
Verwarm de koekenpan.
Giet de courgette en de aubergine af en spoel goed het zoute water eraf. Even goed droog maken ( in de theedoek en rondsligeren).
Bak alle stukken in de koekenpan en smeer ze tijdens het grillen aan beide kanten in met een beetje olijfolie.
Bak de pijnboompitjes ook even kort op de plaat.
Serveer lauwwarm op een schaal gooi de pijnboompitjes erover heen.
Verdeel een blokje feta in brokjes eroverheen.
Maak af me een snufje origano.
Tzazsiki
tijd: ongeveer een half uur.
benodigdheden:
– Kom of Pan
– 2 Komkommers
– Knoflook 2 teen
– Snufje zout
– Drupje olijfolie
– 1 liter Griekse Yoghurt
– Munt ( uit de tuin)
– Dille
Was en Rasp de komkommer met schil en al zo groot als gerastpte kaas.
Doe alle komkommer in een grote zeef en strooi er wat zout overheen. Even doorroeren en voor ongeveer 15 minuten laten uitdruipen. Schep de komkommer af en toe even om en druk erop zodat het vocht eruit gaat. ( niet afspoelen).
Meng de komkommer met de yoghurt. Pers de knoflook uit en doe dit er ook doorheen.
Snij de munt heel fijn en doe de gesneden munt en dille door het mengsel. klein scheutje olijfolie. Doorroeren en laat het opstijven in de koelkast.
flatbread gyros
tijd: 1 uur Veel werk!
benodigdheden:
– Bloem 1500 gram
– Bakpoeder 2 zakjes
– Zout snufje
– Griekse yoghurt 1 liter
– Olie
– Gyros vega
– Ui 1 grote witte zoet ui
– Paprika rood 2
– Tomaten 500 gram
– Komkommer 1
Doe de bloem, bakpoeder en Yoghurt in een kom en mix het goed, eerst met een vork, later even doorkneden met de hand tot alles 1 bol geworden is. Het wordt een beetje plakkerig. Als het deeg te zwaar wordt, een beetje water toevoegen.( het moet een beetje aanvoelen als spekkies) Maak je handen vettig met wat olie en verdeel de bal in 20 stukjes. Neem 1 stukje leg het op een snijplank. drupje olie erop. Druk uit op een snijplank tot ze ongeveer 12 cm rond zijn en een halve cm dik. daarna direct in de pan en bakken aan beide kanten. (90-120 seconden per kant) houd de pan vet met een beetje olie tussen de broodjes in.
Gyros
Snij de ui fijn en de paprika in sliertjes.
Bak de Ui zachtjes 5 minuutjes in een braadpan met een ruime scheut olie. Voeg de Paprika toe.
Bak nog 5 minuten. Voeg de Gyros toe. Bak nog 5 minuten, goed omscheppen.
Snijd een komkommer in kleine dobbelsteentjes
Snijd de tomaten in dobbelsteentjes
Verdeel de gyros over de flatbreads. overal een schepje tzazsiki op, komkommer blokjes en tomatenblokjes.
CousCous Salade:
tijd 30 minuten
benodigdheden:
-couscous 1 kg
-bouillonblokjes
-snoeptomaatjes flinke pot
-puntpaprika 2 stuks
-rode ui
-olijven potje
-munt
-verse peterselie
-olijfolie
-citroensap
-feta kaas
Zet 2 liter water op en breng het aan de kook met 4 bouillonblokjes. Zodra de blokjes zijn opgelost en het water heet, de couscous toevoegen. gas uitdraaien en pan afdekken.
Na 20 minuten liefst even op een koude plek zetten (vriezer?) de hitte moet er even uit.
Pak een grote schaal en bereid de groentes voor. tomaatjes in 4-en. Puntpaprika in kleine stukjes, wel de zaadlijsten verwijderen van de paprika. uitje fijn snijden, olijven fijn hakken. hand munt wassen en fijn hakken. Peterselie , wassen en fijnhakken.
Dan de couscous even losmaken en bij de groentes gooien. p[ smaak brengen met peper, zout en een shot citroensap en een scheut olijfolie. goed husselen.
Mascarpone Trifle
tijd 40 minuten
benodigdheden:
– 2 bakjes mascarpone
– bastogne koeken
– 0,5 liter slagroom
– 2 blikjes kersen taart vulling
– chocoladevlokken
-20 jambomokken
Klop de slagroom met 4 eetlepels suiker lobbig. Verkruimel 10 bastogne koeken.
Doe in elke mok een eetlepel slagroom. verdeel de koekkruimels over de bekers.
verdeel de mascarpone over de bekers. verdeel de kersen over de bekers. ( bewaar 20 kersen)verdeel de slagroom over de bekers. Strooi chocolade vlokken over de slagroom. leg op elke beker 1 kers. koel bewaren tot het wordt opgegeten als toetje!