GESCHIEDENIS IN VOGELVLUCHT

+/- 1900  De Engelse Lord Robert Baden-Powell schrijft ‘Aids to Scouting’, oftewel ‘Hulp bij verkennen’. Dit is  het begin van scouting.
1907  Lord Baden-Powell gaat op kamp met een groepje van 21 jongens; het allereerste Scoutingkamp.
1910 Ook meisjes kunnen bij Scouting.
1910  Scouting start in Nederland.
1937 Het eerste hoogtepunt van Scouting in Nederland: de vijfde Wereld Jamboree wordt gehouden in Vogelenzang, dichtbij Bloemendaal. De scouts kwamen uit 54 landen.
1995  Voor de tweede keer wordt in Nederland de Wereld Jamboree georganiseerd. Dit keer waren er scouts uit 196 landen.
2010 Scouting bestaat in Nederland 100 jaar.
2014 en verder Iedere week gaan heel veel kinderen naar Scouting, doen Scoutingactiviteiten en gaan op kamp.

GESCHIEDENIS BOS EN DUIN GROEP

bd-logo-80jaar

In 2017 bestaat Scouting Bos en Duin 80 jaar. De naam Bos en Duin is van 1974 toen de een fusie plaatsvond tussen de
meisjesgroep Harlu en de meisjes groep Caprera. De Harlugroep bestaat al sinds december 1937 en de Capreragroep is net na de oorlog in juli 1945 opgericht. Beide padvindstersgroepen zaten op verschillende lokaties in Bloemendaal. Ze zitten onder andere aan de Donkerelaan en in de kleedruimte bij het openluchttheater. Met name deze laatste lokatie is niet handig omdat er in het theaterseizoen geen plek is voor de padvindsters. Beide scoutinggroepen willen een clubhuis bouwen aan de Bergweg. Dit is echter niet mogelijk. Na veel getouwtrek besluiten ze om samen een clubhuis te bouwen. In 1968 wordt er gestart met de bouw en al snel betrekken beide groepen het clubhuis. De Harlugroep gaat in het linkergedeelte van het clubhuis (Harlu) zitten en de Carpreragroep in het rechtergedeelte (Vinkenslag). Beide groepen hebben een eigen keuken en toiletten. Je kan dit nog steeds terug vinden in het clubhuis.

De Stichtingen die de clubhuis beheerden droegen de namen Harlu en Vinkenslag. Deze zijn nog steeds te vinden op de voorgevel van het clubhuis.

In 1974 komt de fusie waarmee de groep de naam Bos en Duin krijgt. Beide groepen hebben dan 2 kabouterkringen en 2 padvindstersvendels en 1 seniorengroep (sherpa’s). De Bos en Duingroep heeft op dat moment 200 leden. In de volgende jaren zijn er door gebrek aan leden of leiding de diverse groepen samengevoegd. In 1990 wordt er een bevergroep (voor meisjes van 5-7 jaar) opgericht, die helaas in 1995 moet stoppen ivm leiding terkort. De Rampestamperstam voor (oud)leiding wordt op 31 januari 1992 opgericht en deze actieve stam bestaat nog steeds.